Comrico
Šťavnatější speciality a audit bez výhrad s DASHPOINTEM
Profil společnosti
Společnost Comrico se zabývá výrobou specialit z drůbežího masa. Pro snadnější přípravu podkladů a plnění přísných podmínek HACCP proto hledala automatizované řešení monitoringu teploty, který by usnadnil přehled o průběhu přípravy výrobků. Cílem bylo minimalizovat podíl manuálních činností při odečtu dat, zvýšit kvalitu vyráběných specialit a docílit optimální křehkosti a šťavnatosti hotových výrobků díky přehledným a v reálném čase dostupným datům.
Výzva
Zaměstnanci Comrico byli zvyklí odečítat teploty v mrazicích boxech, konvektomatech a termokomorách manuálně v pravidelných hodinových intervalech. Tento způsob byl časově náročný, neumožňoval okamžitou reakci na změnu teploty a nepokrýval riziko nepřesností při přípravě podkladů pro HACCP audit.
Dalším důvodem pro hledání vhodnějšího řešení byla potřeba včasného upozornění při výpadcích elektrické energie, a tedy na změny teplot při skladování a výrobě. V neposlední řadě bylo cílem automatizovat kontrolu teploty při přípravě masa v konvektomatech a termokomorách, jelikož dodržování přesných teplot a časů má zásadní vliv na výslednou kvalitu vyráběných specialit.
Jak probíhala spolupráce
Náš DASHPOINT tým nejprve představil technologické možnosti, které prodiskutoval se zákazníkem. Rozhodujícím pro výsledné doporučení jednotlivých technologií byla kombinace požadavků na přesnost měření, snadnost obsluhy a automatizované výstupy, sloužící jako podklad pro HACCP audity.
Pro Comrico jsme integrovali teplotní sondy, které monitorují teplotu při zpracování masa po celou dobu skladování a výroby. Upozornění na jakékoliv změny je zákazníkovi zasíláno formou e-mailu a SMS zpráv.
Barbora Řihánková
Manžerka prodejny, Comrico
Technologické řešení
Pro dodané řešení jsme zvolili otevřený protokol Modbus pro komunikaci přes rozhraní RS-485, abychom garantovali bezproblémový přenos dat do hlavní jednotky. Pro spojení s čidly jsme zvolili drátový přenos, jelikož více vyhovoval prostředí zákazníka a přenos dat je v mnoha ohledech kvalitnější. Zvolená teplotní čidla jsou certifikovaná dle normy ČSN EN ISO/IEC 17025.
Největším oříškem bylo při instalaci neomezit probíhající výrobu, celé řešení jsme instalovali za jeden den při plném provozu všech výrobních linek včetně plné konfigurace vizualizace dat a otestování systémů. Data jsou zpracována a vyhodnocována ve výkonném cloudu TCPRO, kde je služba DASHPOINT nasazena. Zákazník ke cloudovému řešení přistupuje přes internetové připojení a má okamžitý přehled o stavu bez ohledu na čas a místo, ze kterého požadavek vysílá.
Výsledky
Zákazník má nyní v reálném čase přehled o teplotách v mrazících boxech, systém monitoruje doby a teploty při přípravě masa a v případě, že dojde k jakýmkoliv teplotním nebo časovým výkyvům, je pracovník okamžitě upozorněn. Nedochází tak k prodloužení výrobního cyklu, což má pozitivní vliv na výslednou kvalitu výrobků.
Vedle časových úspor a zvýšení efektivity pracovníků díky automatizaci odečtu a sledování teplot se výrazně zkrátila a zpřesnila příprava podkladů pro HACCP audity. Výstupy ze služby DASPOINT jsme plně přizpůsobili požadavkům certifikační autority, Comrico tak audity plní bez výhrad a tým je na část auditu přichystán za zlomek původního času nutného pro přípravu podkladů.